Csöbör Katalin

MiskolcKossuth utca 16.1. választókerület
2017 May. 23 21:00

„A kormány hangját fölerősíti a mögötte álló szavazó tömegek hangja”

Kovács Zoltán kormányszóvivő volt a Nemzeti Konzultációról tartott fórum előadója kedden. Beszédében hangsúlyozta, a nemzeti konzultációra azért is szükség van, hogy ráerősítsenek a magyar kormány által képviselt álláspontokra az Európai Unióval szemben folyó vitákban. A legaktuálisabb és legakutabb ilyen kérdés pedig a migráció.

 

A miskolci fórumra több női civil szervezet is jelezte részvételi szándékát, köztük a Nő a Siker Alapítvány is, melynek tagjai a nők nevében arra kérik a kormányt, hogy ne engedjen a nyomásnak, és védje meg mások mellett a rezsicsökkentést is.

 

A fórum házigazdája, Csöbör Katalin országgyűlési képviselő azzal köszöntötte a galériát teljesen megtöltő publikumot, illetve a meghívott vendégeket, hogy kifejtette: miért is tartanak mostanság minden nagyobb városban fórumot a nemzeti konzultációról? Egyrészt – kezdte – közeledik június 4-e, a trianoni békeszerződésre emlékező Nemzeti összetartozás napja. Rámutatott a politikus, hogy közel 100 éve szintén a távolból döntöttek sorsunkról, az akkori vezetés pedig nem állt ki Magyarország érdekeiért meglátása szerint.

 

– Most Brüsszelben szintén a jövőnket meghatározó, komoly veszélyeket rejtő terveket kovácsolnak, ezek megvalósulása pedig súlyos következményekkel járna hazánkra nézve. A magyar kormány nem ért egyet a jelenlegi brüsszeli vezetés politikájával, vitába szállt velük, hiszen felismerte, hogy sorskérdésekről van szó. De nagyon nem mindegy, hogy ezek a viták hogyan végződnek – figyelmeztetett a kormánypárti politikus.

 

Leszögezte, Magyarország kormánya úgy döntött, hogy határozottan, aktívan, de nem romboló szándékkal vesz részt bennük.

 

– Magyarország nem kér a brüsszeli központosításból. Kis ország vagyunk ugyan, de a kormány hangját fölerősíti a mögötte álló szavazó tömegek hangja. Ez az oka a mostani nemzeti konzultációnak – emelte ki Csöbör Katalin.

 

Hozzátette, a konzultáció arról szól, hogy állítsuk meg a nemzeti hatáskörök Brüsszelbe vonását, az alapszerződéseken folyamatosan túlterjeszkedő brüsszeli politikát – és állítsuk meg azokat a törekvéseket, amelyek meg akarják változtatni az Európai Unió és benne Magyarország etnikai összetételét és kulturális alapjait!

 

Csöbör Katalin tévedésnek, illetve rosszindulatú politikai támadásnak nevezte, hogy az Európai Bizottság Magyarország kormányát Európa-ellenesnek minősítette. Hiszen – mutatott rá a Fidesz politikusa – éppen Magyarország áll Európa pártján.

 

– Hazánk erős Európáért dolgozik, a túlzott migráció viszont legyengítené Európát. Azt szeretnénk, hogy a kontinens továbbra is a világ legjobb helye maradhasson. Európának fel kell számolnia a terrorizmust, vissza kell adnia polgárainak a biztonságot, újra versenyképessé kell válnia a világgazdaságban. Közös külpolitikával és közös biztonságpolitikával békét és stabilitást kell adnia a bennünket körülvevő térségeknek, például Ukrajnának és a Balkánnak. Ez a mi békénket is szolgálja. Európa akarunk maradni és nem egy polgárháborús fél-Európa vagy fél-Ázsia – fogalmazott Csöbör Katalin, hozzátéve, meglátása szerint Nyugat-Európában talán azért értik meg nehezebben a mi félelmeinket, mert ott „nem pusztított a kommunizmus nevű csapás”. Ők jóval magasabb életszínvonalon élnek, és egyelőre nem hiszik el, hogy ezt a magas életszínvonalat bárki el tudja venni tőlük. Mi érzékenyebbek vagyunk a veszélyre.

 

Kovács Zoltán kormányszóvivő, a Nemzetközi Kommunikációs Iroda vezetője előadásában elsőként a több mint húsz halálos áldozatot követelő manchesteri terrortámadás kapcsán hangsúlyozta: a tragédia ismét bizonyítja, hogy kezd meginogni a biztonság Európában, ahol a megszokott életforma magabiztosságot adott az embereknek, akik azonban ebben elkényelmesedhettek.

 

A kormányszóvivő adott egy rövid áttekintést is a Fidesz-KDNP kormány 2010 óta elért eredményeiről, melyek alapja a nemzeti érdekvédelem volt. Elmondta, hogy a kormányváltást követően az egyik legfontosabb feladatuk a gazdaság rendbetétele volt, és ez számos sikert is hozott. Megemlítette például a 2010-es, közel 12 százalékos munkanélküliség 4,5 százalék alá szorítását, illetve az államadóság 85-ről 75 százalékra csökkentését.

 

A nemzeti politizálás, a nemzeti érdekérvényesítés mellett fontos célkitűzésük a népességcsökkenés megállítása, illetve a biztonság megteremtése. Kovács Zoltán emlékeztetett, 2010-ben szélsőjobboldalról érkező feszültségek nehezítették meg a kevés rendőr dolgát, mostanra azonban jelentősen megemelték a rendőri létszámot. És a határvédelem terén is határozott lépéseket tettek.

 

– Magyarország gyorsan és határozottan reagált a migrációs válságra, és bár ezt sokan nem szeretik kimondani, de Európában is példaként szolgált hazánk arra, hogy hogyan kell betartatni az európai jogszabályokat – mondta.

 

Hangsúlyozta, a nemzeti konzultációra azért is szükség van, hogy ráerősítsenek a magyar kormány által képviselt álláspontokra az Európai Unióval szemben folyó vitákban. A legaktuálisabb és legakutabb ilyen kérdésnek a migrációt nevezte Kovács Zoltán.

 

A kormányszóvivő bírálta a Soros György és szervezetei által kifejtett akna- és lobbimunkát, ami a Magyarországot elítélő nyilatkozatban is testet ölt. A hazai, magukat civilnek nevező szervezetek is véleménye szerint egy „alternatív politikai valóságot” próbálnak kialakítani.

 

– 2015-re végleg eldőlt az is, hogy nemzeti ügyekben kire számíthatunk. Nos, csak magunkra! A tőlünk jobbra álló, nagyszájú, de kétarcú pártra biztosan nem, a baloldaliaktól pedig nem is vártunk mást, ők a saját hibáikból sem tanulnak – fogalmazta meg kritikáját végül a magyar ellenzékkel szemben is Kovács Zoltán.

Csöbör Katalin

Miskolc, Kossuth utca 16.
eseménynaptár