2017 Jun. 30 18:57

Semmelweis nap Miskolcon

Csaknem száz, egészségügyben dolgozót ismertek el a Semmelweis napon. Július elseje Semmelweis Ignác születésnapja és a magyar egészségügy ünnepe. Az Anyák megmentőjére ma a Megyei Központi Kórházban emlékeztek. Miskolcon minden évben Semmelweis díjat, kinevezéseket és elismeréseket adnak át orvosoknak, és egészségügyi dolgozóknak.

Miskolcon már hagyomány, hogy a magyar egészségügy legnagyobb ünnepén a dolgozók munkabírását, kitartását és elhivatottságát elismerik. Idén Csánky Eszter, a tüdőgyógyászati osztály főorvosa vette át a Semmelweis díjat.

– Az elmúlt nyolc évben, amióta Miskolcon dolgozom, sikerült az álmaimat és a vágyaimat csaknem teljes mértékben megvalósítani, amiket magam elé tűztem a szakmában, illetve az előrehaladásomat illetően. Ez egy nagyon, nagyon jó érzés és emiatt nagyon szépen köszönöm – mondta a Tüdőgyógyászati osztály osztályvezető főorvosa.

Az önkormányzat kitüntetéseit Kriza Ákos polgármester adta át. Az orvos-polgármester Semmelweis napi köszöntőjében arról is beszélt, hogy a politika és a gazdaság logikája ellentétes az egészségügy politikájával.

– Hatékonyság és eredményesség – ezt mondja a politika és a gazdaság, de az egészségügy logikája merőben más: az orvosok, ápolók, az egészségügyi személyzet „csak” gyógyítani szeretne, semmi mást; csak gyógyítani, békében és nyugalomban – fogalmazott a városvezető.

A polgármester azt mondta, hogy az utóbbi időben a kormányzat is elismerte az egészségügyben dolgozók munkáját: fizetésemelésekkel, adósságkonszolidációval, a gyógyításra és fejlesztésekre szánt pénzekkel.

Az eseményen Csöbör Katalin országgyűlési képviselő is megköszönte az egészségügyben dolgozók elhivatottságát.

A Semmelweis díj mellett a főorvosi és adjunktusi kinevezéseket is átadták, és díjazták a műtősöket, ápolókat és adminisztratív dolgozókat is.