Csöbör Katalin

MiskolcKossuth utca 16.1. választókerület
2017 Oct. 2 15:59

High-tech beruházás – 300 új munkahely Miskolcon

Miskolcon nyitja meg első magyarországi gyárát a Ten Pao Electronics Hungary. A high-tech termékeket gyártó kínai cég 300 új munkahelyet hoz Miskolcra. Elektronikai termékek, nyomtatott áramkörök, intelligens elektromos töltők, automata kapcsolók készülnek majd a vállalat üzemében, a Déli Ipari Parkban.


A Ten Pao Electronics Hungary a Bosch beszállítója és 4 év alatt 100 millió dollárra növelné termelési kapacitását. A beruházást délelőtt jelentették be a Külgazdasági és Külügyminisztériumban. Yang Bing-bing, a Ten Pao elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a miskolci üzemben elektromos töltőállomásokat, nyomtatott áramköröket, automata kapcsolókat állítanak elő. A helyszín kiválasztását a két ország közötti jó kapcsolatokkal, a magyar kormány és a miskolci önkormányzat által biztosított kedvezményekkel indokolta.

Kiemelte, hogy a gyár építése a cég nemzetközivé válásának fontos állomása azt követően, hogy 2015-ben bevezették a hongkongi tőzsdére. A termelés október 5-én, csütörtökön kezdődik meg Miskolcon, értéke elérheti az évi 100 millió dollárt, 2021-ig pedig a kapacitás bővítését tervezik – tette hozzá. A beruházásnál kiemelt szempont volt az energiatakarékos és környezetbarát termelés kialakítása, az új erőforrások kiaknázása – hangsúlyozta. A Ten Pao vezetője szerint a beruházásnak köszönhetően új befektetők is megjelenhetnek a térségben.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára a rendezvényen arról szólt, hogy a környezetkímélő technológiát használó high-tech cég jól illeszkedik a smart és green city programba Miskolcon. Az elektronikai berendezéseket gyártó cég 4,5 milliárd forintból felépült új miskolci üzeme, ahol 300 embert foglalkoztat majd, egyesíti a 21. századi ipari forradalom legfontosabb jelszavait, a digitalizációt, az energiahatékonyságot, a mesterséges intelligenciát, az okos megoldásokat.

Mint elhangzott, a beruházás olyan iparágat erősít, amely napjaink húzóágazata, egyúttal erősítheti a borsodi megyeszékhely jelentőségét iparvárosként. Magyar Levente felidézte, hogy 2010-hez képest a többszörösére bővült a kínai jelenlét Magyarországon, tavaly a kínai működőtőke értéke elérte a 4 milliárd dollárt és 50 százalékkal több magyar cég – túlnyomórészt kis- és középvállalkozás – exportált Kínába, mint 6 évvel korábban. Magyarország számára Európán kívül Kína a legjelentősebb kereskedelmi partner, a magyar kivitel az első fél évben 36 százalékkal nőtt éves összevetésben, 2010-hez képest pedig megduplázódott – tette hozzá. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a magyar kivitel összértéke idén elérheti a 100 milliárd eurót.

Csöbör Katalin A 4,5 milliárd forintos kínai befektetés legalább 300 új munkahelyet létesít Miskolcon
Csöbör Katalin, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, hogy a 4,5 milliárd forintos kínai befektetés legalább 300 új munkahelyet létesít Miskolcon. Hozzátette, hogy a befektetőbarát környezeten túl a politikai szándék is arra irányul, hogy az ipari termelés legyen Magyarország húzóágazata. A termelés október 5-én, csütörtökön kezdődik meg Miskolcon, értéke elérheti az évi 100 millió dollárt, 2021-ig pedig a kapacitás bővítését tervezik – tette hozzá.

Csöbör Katalin

Miskolc, Kossuth utca 16.
eseménynaptár