Csöbör Katalin

MiskolcKossuth utca 16.1. választókerület
2017 Oct. 23 11:45

Október 23., nemzeti ünnep - városi megemlékezések

 

Hétfőn délelőtt a Zsolcai kapuban, az 1956. október 26-ai sortűz áldozatainak emléktáblájánál kezdődtek el Miskolcon a városi megemlékezések nemzeti ünnepünkön.

 

1956. október 26-án Miskolcon is halálos áldozatokat követelő sortűzre került sor. A BM megyei főosztályának épületénél támadtak a fegyvertelen tüntetőkre a rendőrök és államvédelmisek fegyverekkel, kézigránátokkal. A tüntetők közül tizenhatan életüket vesztették, s legalább 51 személy szenvedett részben maradandó fogyatékosságot okozó sérüléseket. Az áldozatok között számos fiatal volt - itt érte halálos lövés a 18 éves Grómusz Máriát s a tizenhárom éves Misley Emesét is.

 

Az áldozatok nevét emléktábla őrzi a Zsolcai kapuban, ezen az emlékhelyen kezdődtek 2017. október 23-án a miskolci, városi megemlékezések. Az emléktáblánál Csöbör Katalinországgyűlési képviselő emlékezett az 61 évvel ezelőtti eseményekre, majd a városi önkormányzat, s pártok intézmények, civil szervezetek vezetői, képviselői helyezték el a megemlékezés koszorúit.

 

A nap során a megemlékezők végigjárják a forradalom miskolci emléhelyeit - tekintse meg a helyszíneken készült képgalériáinkat..

Csöbör Katalin

Miskolc, Kossuth utca 16.
eseménynaptár