Csöbör Katalin

MiskolcKossuth utca 16.1. választókerület
2018 Jan. 29 15:08

Disznótorossal elevenítették fel a hagyományokat Hejőcsabán

 

Toros-boros Csabai Disznótorost rendeztek szombaton Hejőcsabán, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház udvarán. A hagyományokat felelevenítő programot már negyedik alkalommal szervezték meg.

 

A tervezett programnak megfelelően, reggel nyolc órakor egy csaknem száznegyven kilós mangalica vérét adta a csabaiakért, akik jóféle szúrópálinkával tisztelegtek előtte. Ezt követően a vendégek részesei lehettek egy igazi, hagyományos disznóvágási eseménynek, a szalmával való perzseléstől a teljes feldolgozásig. Ennek minden részletét bemutatta a böllér.

 

 

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő köszöntőjében úgy fogalmazott: ez a rendezvény gyakorlatilag „koprodukcióban” készült. – Segített a város, hozzájárult Barta Gábor képviselő úr, képviselői alapjából, de a legnagyobb szervezési feladatokat a művelődési ház végezte. Én személy szerint két malacot hoztam, nagyon örülök, hogy újjáélednek ezek a hagyományok Miskolcon: múlt héten, Görömbölyön, tepertőfesztiválon vehettünk részt, most pedig a csabai disznótoroson, amelyet már negyedik alkalommal rendeznek meg.

 

 

Mindez az összefogás erejét is mutatja, mert nem mindig könnyű összeszedni az erőforrásokat egy ilyen rendezvény létrehozására. Köszönet illet tehát mindenkit, aki közreműködött a helyi tradíciók felelevenítésében, ezek megismertetésében a közösséggel. Csöbör Katalin a hagyományokról szólva elmondta, régen a téli időszak volt a disznóölések ideje, mert hűtőszekrények még nem voltak, s a hidegben jobban lehetett tárolni az elkészített finomságokat.

 

 

Nagyon fontos, hogy a régi disznóölések hagyományait megismertessük, ezek a magyar konyha és kultúra szempontjából is jelentősek. Csöbör Katalin szerint ezeknek a rendezvényeknek közösségépítő erejük van. – Fontos, hogy a gyermekeinkkel is megismertessük ezeket a hagyományokat. Tudjuk, hogy az ő tehetségük, önbizalmuk, egészséges életmódjuk nagy jelentőséggel bír a jövő szempontjából. Számítunk a jövő generációjára is ahhoz, hogy Magyarország jólétben, békességben és boldogságban élhessen – zárta szavait a politikus, mindenkinek jó szórakozást kívánva.

 

A szervezők nevében Barta Gábor önkormányzati képviselő is köszöntötte a jelenlévőket, s örömét fejezte ki, hogy ilyen sokan eljöttek Hejőcsabáról, Miskolc egyéb területeiről, de még az ország más részéből is.

 

 

A Gárdonyi udvarán sült a tepertő, a vendégek együtt énekeltek a harmonikással, sok más finomság mellett, megkóstolhatták a sült vért, a székelykáposztát és az áfonyás bort is. A rendezvényhez tartozó vásárra termelők hoztak lekvárt, mézet, bükki gyógynövényeket, a rendezvényen fellépett a Fiesta, Bebe, a Desperado valamint a miskolci Gáspár Anni nótaénekes.

Csöbör Katalin

Miskolc, Kossuth utca 16.
eseménynaptár