Csöbör Katalin

MiskolcKossuth utca 16.1. választókerület
2018 Jan. 30 10:00

Kezdődhet a munka! – Uszodát és új tornatermet kap a Lévay gimnázium

Aláírták a kivitelezői szerződést, megkezdődik a Lévay József református gimnázium uszodájának és új tornatermének építése – jelentették be hétfőn sajtótájékoztatón. A várhatóan jövő év végére elkészülő, közel 2,5 milliárd forintos projekt az egyház és az állam összefogásának eredménye. Több mint 20 éve nincs a belvárosban uszoda, a Lévay azonban szabad kapacitásait felkínálja majd más oktatási intézményeknek és a miskolci polgároknak.

 

Csomós József a Tiszáninneni Református Egyházkerület folyamatban lévő, előkészítésben vagy éppen már lezárás előtt álló fejlesztéseiről szólt. A püspök ismertette, a tiszáninneni ma a legnagyobb intézményfenntartó református egyházkerület, és az oktatás iránti elkötelezettségüket az is jól mutatja, hogy közel 10 ezer diák és 1 ezer dolgozójuk van, valamint 3 szakképző iskolájuk. A fontosabb fejlesztések között megemlítette, hogy több mint száz parókiának végzik el az energetikai felújítását, Sárospatakon sportcsarnokot építenek, Miskolcon pedig uszodát és új tornatermet – utóbbi esetében ma írták alá a kivitelezői szerződést.

 

A nyílt közbeszerzési eljárásban két építőipari cég – az FK Raszter Építő Zrt. és a Penta Industry Ipari Erőműtechnikai Fővállalkozó és Szolgáltató Kft. – konzorciuma nyújtott be nyertes pályázatot. Farkas László, az FK Raszter ügyvezetője ecsetelte az építés körülményeit, nehézségeit – indoklása szerint utóbbi miatt jelentkeztek konzorciumban a kivitelezésre.

 

– Nagyon bonyolult ház, nagyon szűk területen kell dolgozni. Gyakorlatilag egy hegyoldalt kell ahhoz elhordanunk és „megfognunk”, hogy az épületet fel lehessen építeni. Ugyanakkor egy meglévő távfűtés mellett kell végeznünk, úgy, hogy ez a távfűtő vezeték körülbelül 20 ezer embert lát el távhővel. Ezt az építkezés közben ki kell váltani – sorolta, hozzátéve: közös felelősségvállalással azonban jobban meg tudják oldani a feladatot.

 

A régi tornatermet elbontják, ennek helyére húzzák fel az uszodát, és e fölé, az épület emeletére a tornatermet. A kiszolgáló részen ötszintes lesz az épület.

 

A mintegy 2,4 milliárdos beruházást az állam is támogatja 1,5 milliárd forinttal. Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára úgy fogalmazott, meglátása szerint a beruházás túlmutat önmagán, üzenetet is hordoz magában.

 

– Ma Nyugaton számos esetben azt látjuk, hogy alapvető keresztény értékeink sérülnek, kerülnek zárójelbe, de számunkra itt, Közép-Kelet-Európában, Magyarországon kifejezetten fontos, hogy a hagyományaink, keresztény elveink és hitbeli kötődésünk megmaradjon, tovább tudjuk adni gyermekeinknek – húzta alá.

 

Ehhez az kell – folytatta a helyettes államtitkár –, hogy az egyházak olyan közfeladatokat is vállaljanak, amik túlmutatnak a hitéleti és a közösségépítő tevékenységen is. A szociális feladatok ellátása mellett ilyen az oktatás. Mint Fülöp Attila ismertette, a rendszerváltáskor alig tíz egyházi iskola működött hazánkban, pár ezer gyermek tanult ezekben. 2010-ben 110 ezer diákja volt az egyházi fenntartású óvodáknak, általános és középiskoláknak – ma 214 ezer gyermek tanul ilyen köznevelési intézményben, ebből 53 ezer neveléséről a református egyház gondoskodik.

 

Magyar történelmi tapasztalat, hogy az állam csak akkor volt erős, amikor az egyházat nem ellenségként kezelte, hanem szövetségesének tekintette – fogalmazott Csöbör Katalin. Az országgyűlési képviselő hitet tett amellett, hogy keresztény alapokon és értékeken nyugvó oktatás lehet a fiatalok nevelésének legjobb módja a jövőben is. Ezért döntött úgy a kormány, hogy támogatják a miskolci Lévay gimnázium fejlesztését.

 

– Az építkezés tehát egy nagy összefogás, a magyar állam és a református egyház összefogásának eredménye. Magyarország sikere az összefogásra épül, ezért tud jobb teljesítményt nyújtani, korábbi önmagát felülmúlva is – fogalmazott a politikus.

 

A beruházásnál – tette hozzá Ábrám Tibor, a Lévay gimnázium igazgatója –, akár építészeti, akár városüzemeltetési területen azt tapasztalták a Miskolc Holding és tagvállalatai, valamint Rostás László főépítész részéről, hogy nagyon együttműködőek. És jó a kapcsolat Miskolcon az egyházak és az önkormányzat között is.

 

Miskolc belvárosában több mint 20 éve nincs uszoda, tehát azt mondhatjuk, hogy egy hiánypótló fejlesztés előtt állunk – mutatott rá a város polgármestere. Kriza Ákos hozzátette, Miskolc talán az egyetlen olyan megyei jogú város, ahol kötelező úszásoktatás van minden diáknak, és jól állunk az egy főre eső vízfelület nagyságában is.

 

– A sport kultúrája ott van a miskolciak lelkében. A fejlesztést igyekeztünk magunk is támogatni, szakmai szempontból, városfenntartási és városüzemeltetési szakembereinket bevontuk a tervezésbe. A szükséges politikai támogatást is biztosítottuk, hiszen a város lakóit szolgálja a beruházás – hangsúlyozta Kriza Ákos polgármester.

 

A projekt részleteit Ábrám Tibor ismertette. A Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon igazgatója elmondta, 650 tanulójuk és 230 kollégistájuk van. Nemcsak a város fiataljait fogadja az intézmény, hiszen a felső-magyarországi régiónak több mint 120 településéről van tanulójuk.

 

– A Lévaynak küldetése van Miskolcon és a régióban; amikor egyre inkább az értéksemlegességet tapasztaljuk magunk körül, mi akkor egy határozott keresztény értékrendre neveljük a fiatalokat. Amikor az individualizáció dívik a világban, akkor mi a közösségek fontosságára hívjuk fel a figyelmet. És a globalizációval szemben a lokális felelősséget hangoztatjuk – hangoztatta az igazgató.

 

A küldetés teljesítéséhez persze szükségesek a megfelelő feltételek, nagy előrelépést jelent a mostani fejlesztés, hiszen korábban nem volt úszási lehetőség a Lévayban. Most azonban építenek egy uszodát és egy szabvány méretű kézilabdapályát tartalmazó tornatermet.

 

– Az épület azonban közcéllal épül, azaz a szabad kapacitásunkban fel fogjuk kínálni a belváros más oktatási intézményeiben tanuló fiatalok, illetve a miskolci polgárok számára az úszási, sportolási lehetőséget – mondta el Ábrám Tibor, akitől azt is megtudtuk, hogy a gimnázium működését nem érinti a munka, a testnevelés órákat is meg tudják tartani egy arra kijelölt teremben.

Csöbör Katalin

Miskolc, Kossuth utca 16.
eseménynaptár