2019 Sep. 26 21:36

ILYEN TÉRKÖVET MÉG NEM LÁTOTT EURÓPA!

Európa-szerte egyedülálló terméket fejlesztettek ki Alsózsolcán. Az újfajta térkőbe bármilyen elektronikus alkatrész beépíthető, így az okos eszközzel információkat is képes lesz fogadni. A csütörtökön átadott beruházás hárommilliárd forintba került és 25 munkahelyet teremtett. A fejlesztés éves szinten kétmilliárdos árbevételt hoz. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a gazdasági fejlődéshez az ilyen innovatív ötletek is kellenek.

– A magyar Willkommenskultur eltér a Nyugat-Európaitól – jegyezte meg Gulyás Gergely, arra a tendenciára utalva, hogy külföldi nagyvállalatok érkeznek hozzánk, melyek munkahelyeket teremtenek, és főleg: hosszú távon is Magyarországon maradnak. – Sok cég jön hozzánk ezzel a szellemiséggel. Így tett az Umwelttechnik is. A magyar-osztrák kapcsolatok szorosak, öröm, hogy a beruházóik lehetőséget látnak hazánkban. Az ilyen együttműködések a barátság elmélyítésére adnak okot.

A miniszter amiatt is örömének adott hangot, hogy az északkelet-magyarországi régióba egyre több beruházás érkezik. – Szintén pozitív fejlemény, hogy ma 830 ezerrel többen dolgoznak, mint 2010-ben. Úgy, hogy közben jelentősen nőnek a bérek – hangsúlyozta.

A céget méltatva végül elmondta, magas hozzáadott értéket képvisel, és a vállalatvezetés bátorságát mutatja, hogy egyedülálló technológiát honosított meg Alsózsolcán.

Az új termékcsoport gyártása új piacokat nyit meg az osztrák tulajdonú cég előtt. A fejlesztés éves szinten kétmilliárd forintos árbevételt hozhat, tudatta Galló Ferenc. Az SW Umwelttechnik Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója érdeklődésünkre elmondta, új termékük ránézésre egy átlagos térkő, mégis több annál: ebbe ugyanis bármilyen elektronikai eszköz vagy egyéb információtechnológiai alkatrész beépíthető. Az alkalmazásnak csak a fantázia szabhat határt.

A gyár egy év alatt nőtt ki a földből, a kutatás és fejlesztés viszont már négy éve elkezdődött. A beruházás hárommilliárd forintos uniós és állami támogatással valósult meg. – Huszonöt családnak nyújt biztos megélhetést a beruházás – mondta el Csöbör Katalin országgyűlési képviselő. Hozzátette: hazánk évek óta kiemelkedő gazdasági növekedést ér el, a munkanélküliségi ráta soha ilyen alacsony nem volt, mint most.

Váczi János, az anyacég SW Umwelttechnik Stoiser & Wolschner AG igazgatósági tagja szerint a hazai infrastrukturális fejlesztések nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarország még inkább bekapcsolódhasson a tágabb régió gazdasági vérkeringésébe. A most átadott modern gyár nemcsak a cégnek, de a térségnek is nagy lépés, tette hozzá.

A szintén igazgatósági tag Klaus Einfalt úgy fogalmazott: évekkel ezelőtt, a letelepedésükkor azért jöttek, hogy maradjanak. „Tartjuk magunkat ehhez a stratégiához”, tette hozzá, büszkeségének is hangot adva egyúttal a magyar munkavállalók felé.

Elisabeth Ellison-Kramer, az Osztrák Nagykövetség budapesti nagykövete hazánk és Ausztria erős gazdasági kötelékeit méltatta. „Az ilyen projektek a jó együttműködés jelei”, fogalmazott.