Csöbör Katalin

MiskolcKossuth utca 16.1. választókerület
2017 Nov. 2 10:37

Autóipari szerszámgépgyár Miskolcon – 140 új munkahely!

 

Miskolcon hoz létre új autóipari szerszámgépgyárat a Spinto Hungária Kft. A beruházás 140 új munkahelyet teremt. A beruházást csütörtökön délelőtt jelentették be Budapesten, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban.

 

A magyar kormány kezdettől fogva támogatta a projektet, nemzetgazdasági szempontból is kiemelt beruházásnak minősítette. A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, egy nemzetgazdaság úgy válhat igazán erőssé, ha a nagy nemzetközi cégek mellett a nagy nemzeti vállalataink is komoly beruházásokat tudnak végrehajtani. De legalább ennyire fontos – folytatta Szijjártó Péter –, hogy a magyar középvállalatok ezen láncolatok beszállítóivá váljanak. Hazánk újraiparosítási programjának köszönhetően ma már egyre több magyar vállalat tud állami beruházási támogatást igénybe venni és fejleszteni.

 

– Ehhez szükség volt a magyar emberek rendkívüli teljesítményére, valamint arra is, hogy a beruházási körülmények megfelelőek legyenek, minél kevesebb teher nyomja ezen vállalatok vállát – a magyar kormány 2,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt a cégnek. A miniszter kiemelte, a Spinto 100 százalékban magyar pénzügyi és szellemi tőkével jött létre, s a legmodernebb technológiát felvonultató és felhasználó autóipari szerszámgyárat alapít Miskolcon, 140 fővel, köztük 35 felsőfokú végzettségű mérnökkel, valamint több mint száz autóipari munkásnak.

 

Szijjártó Péter nem győzte hangsúlyozni annak fontosságát, hogy a beruházás kifejezetten magas hozzáadott értékeket képviselő munkahelyeket teremt, és a németországi autóipari szerszámgyártással megegyező színvonalú, innovatív gyártás indul Miskolcon. Hozzátette, számos, hazánkban működő autóipari vállalat jelezte, hogy a megnövelt kapacitás javítani fogja versenyképességünket.

 

A duális képzésben való részvétel nyomán a mérnökképzés is nagy lendületet kap – hangoztatta a miniszter, aki arról is szólt, hogy tavaly rekordokat döntött az autóipari termelés, idén pedig még jobbak az eredményeink. Végül hangsúlyozta, hogy a külföldön dolgozó magyar szakemberek hazahívásához nagy brandek, innovatív munkahelyek kellenek, ahol a magyar szaktudás jelenti a siker alapját.

 

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő rámutatott, ezúttal színtiszta magyar érdekeltségű cégnek ad otthont Miskolc. A város mindent megtesz azért – folytatta a politikus –, hogy visszanyerje régi hírnevét az ipar területén, a szorgalmas és kitartó munkának köszönhetően ma már elmondhatjuk, hogy a cégek törekszenek arra, hogy Miskolcra települjenek.

 

– Egy olyan autóipari szerszámgyártó gyár létesül most itt, amely teljesen új technológiával működik, egy igazán versenyképes és innovatív vállalkozás – hangoztatta.

 

Miskolc gazdasága láthatóan fejlődik, ez lemérhető az itt lévő cégek fejlődésében, fejlesztéseiben, az idetelepülő cégek számának növekedésében, a munkanélküliség csökkenésében – nyilatkozta a beruházás kapcsán a gazdaságfejlesztésért felelős polgármesteri biztos. Szélyes Domokos kiemelte: ebben jelentős szerepet játszik Miskolc műszaki kultúrája, a helyi szakképzés, valamint a város és a Holding kitartó, következetes, elkötelezett munkája.

 

Azt, hogy egy ilyen cég Miskolcot választja beruházása színhelyéül, rengeteg munka előzi meg, mutatott rá; több országban, 30-40 helyszínt is megvizsgálnak, rendkívül éles a verseny a befektetőkért.

 

– Meg kell őket győzni arról, hogy Miskolc lesz számukra a legjobb választás – hangsúlyozta Szélyes Domokos. – A Spinto Hungária Kft. száz százalékban magyar cég, miskolci székhellyel és telephellyel. Itt adóznak, itt valósulnak meg a céghez tartozó kiszolgáló tevékenységek, és nem utolsó sorban a megtermelt profitjuk is Miskolcon kerül befektetésre. Rendkívül fejlett műszaki technológiát alkalmazó gyárról van szó, tevékenységüknek nagyon magas a hozzáadott értéke.

 

– Az is nagyon fontos, hogy a helyi tradíciókra tudunk építeni, felelevenítve a miskolci gépgyártás hagyományait. Ilyen szerszámgyár a világon is kevés van, és az olyan berendezések is ritkák, mint amivel dolgoznak. Ez a beruházás Miskolc számára képzési szempontból is rendkívül jelentős: a duális képzés keretein belül ugyanis a műszaki felsőoktatásban résztvevők megismerkedhetnek azokkal a high-tech berendezésekkel, amelyekkel a cég dolgozik – hangoztatta a polgármesteri biztos.

 

Szélyes Domokos kiemelte: Miskolc gazdaságfejlesztésében most már kifejezetten a magas hozzáadott értékű beruházásokra fókuszálnak. Legfőbb céljuk a magas technológiai színvonal idetelepítése, a kutatások fejlesztése.

 

– Elmondhatjuk, hogy az ipari beruházások terén sikeres a város, most szolgáltatóközpontok Miskolcra csábításában szeretnénk előre lépni – tette hozzá, elmondva, hogy reményeik szerint a közeljövőben további, hasonló beruházási bejelentésekre is sor kerül majd.

 

Pócs János, a Spinto Hungária Kft. ügyvezetője beszédében elmondta, amikor felmerült egy szerszámgyár megalapításának lehetősége, sokan kételkedtek a sikerben, ők azonban tudták, hogy kellő szorgalommal és hozzáértéssel megvalósítható a beruházás.

 

– Kitartás, innováció és összefogás – ezen értékek mentén jött létre a Spinto – mutatott rá az ügyvezető, hangsúlyozva: a munkatársak toborzása már megkezdődött, van olyan mérnökük, aki Németországból tért haza a Miskolcra települő cég kedvéért.

 

Pócs János korábban érdeklődésünkre elmondta, ez a beruházás egy piaci rést tölt ki. A nagy méretű szerszámok gyártási kapacitása ugyanis nagyon csekély a régióban, miközben a felvevő piac – a sorozatgyártás – nagy mértékben bővült. A szerszámok tekintetében keresleti piac van a CEE régióban is.

 

Ugyanakkor szükség van a magyar szerszámgyártás újrapozícionálására is, a rendszerváltáskor meglévő nagy gyárak – Csepel, Danuvia – szétestek, hatalmas tudás és tradíció veszett el.  Az elmúlt években kis-, közepes szerszámok gyártására alkalmas cégek létrejöttek a piacon, az a szerszám méret viszont, amit Miskolcon gyártanak majd, hiányzik. A miskolci gyár létrejöttével a magyar szemszárgyártás képes lesz komplett szerszámrendeléseket megszerezni, ez volt a hiányzó láncszem a szerszámiparban. - A magyar ipar regionális pozícióinak erősödését várhatjuk tőle, utolsó lehetőség arra, hogy a Miskolc környékén, jellemzően 70 év körüli tapasztalt szerszámos kollégáktól a tudást megszerezzük és átadjuk azt a következő nemzedéknek – hangsúlyozta Pócs János.

 

Az ügyvezető kiemelte: szükség van magyar tulajdonú, a globális piacra termelő, innovatív középvállalatokra. Ez az új ipar-építési filozófia, amit a kormány is követ. A nagy hozzáadott érték megteremti annak a lehetőségét, hogy a munkavállalókat itthon tartsuk, az eltávozottakat pedig hazacsábítsuk.

 

Mint elhangzott, a Spinto Hungária Kft. egyedi lehetőség a felsőoktatási együttműködésre is. Ilyen gépekkel ugyanis az átlagos magyar felsőoktatási hallgató máshol nem találkozhat, Miskolcon azonban, a duális képzés keretében most már adott lesz a lehetőség. – Az egyetemi oktatást és a középfokú szakképzést is sokkal gyakorlatorientáltabbá kell tenni, a német, osztrák modelleket érdemes átvenni, s ehhez ilyen cégek kellenek, mint a Spinto – nyilatkozta Pócs János, kiemelve, hogy a régióba tartó nagy OEM-ekért folytatott versenyben is fontos érv lesz Magyarország mellett a beruházás. Olyan jó példa lesz, ahol az automatizálás, digitalizálás nem munkahelyeket vesz el, hanem az átlagosnál jobban fizető állásokat kínál – például 35 mérnöki munkahelyet.

 

Mindez hozzájárulhat a külföldön tapasztalatot szerzett, és oda szerződött, felsőfokú végzettséggel rendelkező műszaki értelmiség hazacsábításához – a Spinto több ilyen személy foglalkoztatását tervezi, az első ilyen munkaszerződést már alá is írta.

Csöbör Katalin

Miskolc, Kossuth utca 16.
eseménynaptár