2018 Feb. 7 17:32

,,Takarodjon el a tél!” – Télűző karnevál az Avason

Hatodik alkalommal rendezték meg szerdán délután a színpompás Avasi Karnevált

Az ötletgazda Csöbör Katalin országgyűlési képviselő köszöntőjében kiemelte, örömére szolgál, hogy egyre több gyermek vesz részt a hagyományőrző rendezvényen.

Az avastetői óvodások legalább százötvenen vonultak fel az Avasi Karneválon, s az általános-, valamint középiskolások is legalább ennyien képviseltették magukat. Az öt avasi intézményt képviselő tanulók az Avasi Gimnázium előtti téren találkoztak, innen sétáltak fel az Ifjúsági Parkhoz. Élükön az Agyagbandával, sikeresen ébresztették fel téli álmából az egész Avastetőt.

– Lassan jubilálni fogunk, hiszen ez már a hatodik Avasi Karnevál, és véleményem szerint egyre több gyermek vesz részt rajta. Azért hoztuk létre a rendezvényt, hogy az Avason is legyen farsang, itt is megidézzük a színes, télűző hagyományokat, a karneváli látványosságokat. S nem is hiába, hiszen szinte még csak most kezdődött a tél, s máris elmondhatjuk: január, február, jön a nyár! – mondta el köszöntőjében Csöbör Katalin.

Az Ifjúsági Parkban csatlakoztak a középiskolásokhoz az avasi általános iskolások és az óvodások is. A régi népi hiedelem szerint, a kiabálástól "megijed" a tél, ezért gyermekek torkuk szakadtából kiabáltak a rendezvényen. Régi rigmusokat, például azt, hogy "Itt a farsang, áll a bál, táncot jár a fakanál". Voltak, akik hupikék törpikének öltöztek, mások egységes sapkákat, álarcokat viseltek, megint mások pedig hatalmas csokornyakkendőt kötöttek fel.

A helyi óvodások, iskolások idén is körbetáncolták, majd ősi szokás szerint elégették a kiszebábot az Ifjúsági Parkban, majd együtt sétáltak tovább az Avasi Kilátó elé. Ott farsangi fánkot ettek, a színpadon pedig a riói és a velencei karneválok hangulatát megidéző táncokat láthattak a Kiss Kata Zenekar előadása előtt.