Csöbör Katalin

MiskolcKossuth utca 16.1. választókerület
2020 Nov. 25 09:14

Kerékpárosbarát lesz az Y-híd

A megoldásokat keresi a felmerülő problémákra Csöbör Katalin országgyűlési képviselő.
 

Szeptemberben megkezdődött a jelen legnagyobb miskolci közlekedési infrastrukturális beruházása, az Y-híd építése. A beruházás jelenleg lemondással jár a közlekedők részéről, hiszen a régi felüljáró már nem használható, a Tiszai pályaudvar felé kell kerülniük. Amikor viszont megépül, a város egyik nagy közlekedési problémája fog megoldódni.

Az Y-híd-beruházás első, igazán látványos része a Vörösmarty utca felől a régi híd lebontása volt. Ez már befejeződött, és egy jó hónappal ezelőtt a Vörösmarty utca felőli oldalon megkezdődött az építkezés útjában lévő kisajátított ingatlanok bontása is. Ez a munka összességében tizenhat épületet érint, várhatóan négy hónapig tart, és úgy szeretnék megoldani az építők, hogy az a legkisebb mértékben zavarja meg a környéken lakók életét.

Több évtizedes álom

Csöbör Katalin, a térség országgyűlési képviselője a kezdetek óta aktívan követi és támogatja az Y-híd építésének ügyét. „A problémával én akkor találkoztam először, amikor a kisfiamat hordtam iskolába, ez pedig nem mostanában történt. Volt egy martintelepi osztálytársa, akit minden reggel felvettünk, és együtt mentünk autóval a 21-es iskolába. Már akkor hatalmas volt a forgalom, rendszeresen dugók alakultak ki, nagyon nehezen lehetett eljutni a városba. Nagyon sok Martintelepen és Szirmán élő ismerősöm rendszeresen ugyanerről számolt be. Ekkor még nem voltam képviselő. 2010 után, amikor éppen ennek a területnek lettem az országgyűlési képviselője, feladataim közé soroltam, hogy segítsek ezen az áldatlan állapoton változtatni. Megkezdődtek a várossal, a kormánnyal az egyeztetések, és odáig jutottunk, hogy 2019-ben végre elhelyeztük az új hídrendszer alapkövét, és kézzelfogható közelségbe került a beruházás elindítása. Egy több évtizedes álom megvalósulásáról volt szó.”

Egy 22 milliárd forint körüli értékű építkezésről van szó, amely egy még ennél is nagyobb léptékű elképzelés, az intermodális csomópont nagyon fontos első lépése, amely önmagában is nagyon sokat jelent a város közlekedési problémáinak megoldásában.

Kerékpáros szempontok

Most új problémákat és nehézségeket kell megoldani is: a kerékpárosok, a gyalogosok, a környéken lévő üzlettulajdonosok jogos igényeire kell megoldást találni. „Jómagam folyamatosan tartom a kapcsolatot a lakossággal, és az észrevételeket jelzem az államtitkárságnak, a megrendelőnek és a kivitelezőknek” – mondta el a képviselő.

A kerékpárral közlekedők érdekvédői azt kérték, hogy úgy alakítsák ki az új felüljárórendszert, hogy az biztonsággal használható legyen a biciklisták számára. Csöbör Katalin örömmel számolt be róla, hogy megvalósítható a kerékpáros közlekedés az új Y-hídon. „A problémát az jelenti, hogy a fel- és lehajtó elég meredek, az autóforgalom is nagy, és csak úgy biztonságos a biciklisközlekedés, ha mindkét irányból kerékpárútba csatlakozik be. Kerékpárút pedig egyik irányban sincs jelenleg” – foglalta össze a problémát a képviselő. Mint elmondta, folyamatosan keresik a megoldást.

„Nagyon jó hír a két keréken közlekedők számára, hogy az MVSC-sporttelep mellett elhaladó Kisfaludy híd (ez a rendszer egyik ága) mellett van két olyan pillér, amelyre ráépíthető egy kerékpároshíd, amely majd kerékpárútba is tud csatlakozni.”

Csöbör Katalin elmondta, hogy a Csokonai utcát is olyan állapotba hozzák, hogy az alternatív útvonalként szolgálhasson a projekt befejezését követően is a belvárosba bejutáshoz. Ez azért is fontos, mert az Y-híd építése miatt várhatóan jövő év tavaszán a Tiszai pályaudvar felé vezető utat is teljesen le kell majd zárni.

A Tiszai pályaudvar felé létezik egy gyalogos-aluljáró, amely a kerékpárosok számára is lehetőséget ad a közlekedésre. Ezt nem szüntetik meg, hanem állapotjavítást hajtanak végre rajta, és továbbra is a közlekedők rendelkezésére áll.

Pluszpénzek kellenek

Csöbör Katalin elmondta, hogy ezek a pluszfejlesztések természetesen milliárdos nagyságrendekkel növelik meg a beruházási költségeket, és képviselőként mindent megtesz a források előteremtésére. A képviselő elmondta azt is, hogy a Martin-kertvárost és Szirmát összekötő út egy része még rossz állapotban van, szeretné elérni, hogy ennek a felújítása is történjen meg mihamarabb.

 

Csöbör Katalin

Miskolc, Kossuth utca 16.
eseménynaptár