Csöbör Katalin

MiskolcKossuth utca 16.1. választókerület
2021 Mar. 27 00:00

Meglehet az első hadiipari fecske

Magyarországon újraépülőben van a hadianyagipar. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kiemelt fontosságúnak tartja a hazai gyártóbázisok kialakítását.

 

Vannak hagyományaink

 

Borsod-Abaúj-Zemplén megye is komoly hagyományokkal rendelkezik a fémmegmunkálásban, gépiparban és a vegyiparban is, így van esély rá, hogy itt is legyenek fegyvergyártásban közreműködő gyárak, üzemek. Ráadásul a hadiiparban jelentős szerepet játszottunk a szocialista időszakban, az egykori Diósgyőri Gépgyárban fegyvergyár működött, Sajóbábonyban, a vegyipari komplexumban pedig lőport állítottak elő.

 

 

Csöbör Katalint, Miskolc és környéke fideszes országgyűlési képviselőjét kérte fel Palkovics László miniszter, hogy mérje fel, megyénkben mely vállalkozások tudnának kapcsolódni a hadiipari gyártáshoz.

 

Jelentős tudásbázis

 

„Zalaegerszegen van már egy ilyen bázis, de a városnak és környékének nincsen tudásbázist biztosító egyeteme – mondta Csöbör Katalin. – A Miskolci Egyetem viszont szinte kimeríthetetlen szürkeállománnyal rendelkezik, amely egy ilyen precíziós gyártási kultúrát kívánó ágazatnak, mint a hadiipar, nagy segítségére lehet. Az elkövetkező hetekben azokat a cégeket, vállalatokat látogatom sorra, amik számításba jöhetnek egy ilyen gyártási láncban való részvételhez. Ez egy hosszú-hosszú folyamat, amikor bejelentjük, hogy lesz ilyen, az nem azt jelenti, hogy másnapra kész is van. A hadiipar követelményei komolyak, azoknak mind meg kell felelnie a cégeknek. Szerencsére már vannak jócskán jelentkezők. Itt nem nagy sorozatban gyártott alkatrészekről van szó, itt a kis széria, de az igen nagy precizitás a lényeg. A munkát tehát elkezdtük, és már az első fecske, az első potenciális cég is megvan, ez a miskolci HD Tools Kft., amelyet a Miskolci Egyetemen végzett fiatal mérnökök alapítottak.”

 

Sikersztori

 

„A HD Tools máris több nagy cég beszállítója lett, önerőből, saját fejlesztésekkel alakították ki gyártási kultúrájukat és sikeresen célozták meg a precíziós gyártóeszközök előállításának szegmensét. Reméljük, idővel a hadiipar beszállítói lehetnek” – mondta a képviselő.

 

(A borítóképen: Csöbör Katalin és Fignár Imre, a cég egyik ügyvezetője)

Forrás: boon.hu
Szaniszló Bálint

Csöbör Katalin

Miskolc, Kossuth utca 16.
eseménynaptár